Maak eens kennis…

… met Hedi Hegeman.

Maak eens kennis...

Wat inspireert mij?

Het licht, de seizoenen, het eigene van ieder mens.
Hoe wij allemaal in staat zijn om vorm te geven aan ons leven en wat wij daar (minder) mooi aan vinden.
Hoe wij onze weg weten te zoeken bij alle overgangen, al was het maar door een overgangsritueel.
En hoe we daardoor alle ruimte in mogen nemen.
Niet voor niets is diezelfde ruimte terug te vinden in de schoonheid, of juist de schurende expressie, van alle vormen van kunst.
Probeer dat maar eens uit. Maar het kost tijd, om dat waar te durven nemen.

Maak eens kennis...
Winterlandschap

Wat studeerde ik?

Kunstgeschiedenis, om te beginnen. Ik specialiseerde mij in de geschiedenis van de fotografie en de monumentale kunsten vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Daarna koos ik mijn nieuwe wegen, door theologie en pastoraat te studeren en daarin werkzaam te zijn. Mijn afstudeerscriptie ging over rituele vormgeving en pastoraat, en vervolgens werkte ik als ritueelbegeleidster. Maar, hoe kon het ook anders, alles bleek toch intens met elkaar verweven te zijn. Toen, en daardoor, werd de beeldende kunst opnieuw mijn hobby. Iets heel anders was vervolgens het durven maken van mijn eigen kunst. Wat een ontdekkingstocht. Wat zou er nou toch typerend worden voor mijn manier van kijken? Ik hoor graag of jullie het antwoord terug kunnen vinden op deze site…

De technische kneepjes leerde ik pas de laatste twee jaar… aan de Schilder- en tekenschool te Jacobswoude, bij Ton Hendriks.
En in workshops her en der, zoals bij Hanneke Naterop, Ans Vianen en Dorrit Klomp. Want door van meerdere mensen te leren, kun je je veelzijdigheid nog verder uitbreiden.

Maar het mag gezegd, mijn allereerste leren waar het de kunst betreft, kreeg ik met de paplepel ingegoten door mijn vader. Deze website eert ook hem en erkent daarnaast de zo eigen visies en stijl van ons beiden.

Portretjes door mijn vader
Portretjes van kleine Hedi, door Hans Hegeman.
portretje naar H kleuter
Een eigen verwerking van mijzelf als kleutertje. De blik ook toen al omhoog.

Werken met rituelen

Als ritueelbegeleidster adviseerde ik clienten bij het maken van overgangen in het leven, zoals dankbaarheid bij een geboorte, afscheid nemen bij de dood, het sluiten of verbreken van relaties en werkverbanden. De bijbehorende rituelen werden overlegd, en voerden we samen uit.
En alweer tien jaar geleden nam ik in Alphen aan den Rijn het initiatief tot de warme herinneringsavond lichtjesinhetdonker.nl. Een inspirerend en samenbindend ‘event’, zoals ieder ritueel dat hoort te zijn. Dat met hulp van zoveel vrijwilligers, inmiddels haar jubileum vierde…
Voor rituele informatie en opdrachten kunt u mij benaderen. Want al heb ik mijn zelfstandige praktijk Kairos Rituelen, inmiddels opgeheven, ik heb nog steeds veel kennis en ervaring en kan die in opdracht zeker inzetten.

Maak eens kennis...
boom met kaartjes
bloemenhart
bloemenhart

Levenservaring

Ieder mens heeft levenservaring. Ik ook, en niet altijd even gemakkelijk. Want op mijn vijfde werd ik ernstig slechthorend. Toen ik later doof werd, kreeg ik een CI (een Cochleair Implantaat). Wat ben ik daar blij mee… want als mensen-mens vond ik het toch wat eenzaam worden.
Ook het herstellen van een herseninfarct kostte me veel energie. En revalideren deed dat beide keren al evenzeer. Maar dankzij het mezelf leren uiten in kunst, soms wrang, soms mooi, maar altijd geraakt door iets -de warmte en kleuren van stoffen bijvoorbeeld, het licht om ons heen, altijd, overal, ben ik weer wie ik mag zijn.
Neem nu eens het geluid: een zingende vogel, en muziek weer kunnen horen. Filmstills van Olafur Arnalds (Only the Winds) en Johann Johansson (Flight of the City) verwerkte ik tot doeken die voor mij en wie weet ook voor jou, veel betekenen.
Ja, levenservaring maakt sterke mensen, in dit geval een vrouw.
Ik ben blij dat ik daarvoor de beeldende kunst kan gebruiken. Dat is een creatieve uitingsvorm die mij past als een tijdloos jasje. En daar doe ik ook zeker steeds meer kijkers een plezier mee.

Maak eens kennis...
Zelfportret met CI. Hangt nu in het LUMC.